Loft

INSPIRATIE VOOR INDIVIDUALISTEN

Ruimtes kunnen impulsen geven, gedachten inspireren, creativiteit de vrije loop laten, aanleiding zijn tot iets nieuws - geen wonder dat aan het begin van de beweging vooral kunstenaars en freelancers de leegstaande fabrieksetages ontdekten. Enorme, hoge ruimtes waarin wonen en werken gemakkelijk gecombineerd kon worden met een onconventionele, vrije levensstijl die tot op de dag van vandaag nog steeds veel fascinatie oproept. Maar tegenwoordig hoeft niemand meer naar Downtown Manhattan te verhuizen om in een loft te wonen, het loftgevoel kan ook bij ons worden ervaren. En niet alleen in de grote stad...


De andere manier van wonen

Metershoge plafonds, royale raampartijen die licht en lucht binnenlaten, vierkante meters waarvan men anders alleen maar kan dromen – in een loft is van alles net iets meer dan in een conventionele woning. Deze dimensies vormen een uitdaging en tegelijkertijd een kans om een woonsfeer te creëren met een verfijnd, pretentieus karakter. Want wonen in een loft is ook een uitdrukking van een levensstijl en een weerspiegeling van een persoonlijkheid die niet tevreden is met het alledaagse en het conventionele.

(Bijna) oneindige vrijheid

Wonen, slapen, feesten, eten, werken – in een loft spelen alle facetten van het leven zich af binnen vier muren. Reusachtig. Het geheim van hoe u ondanks de afmetingen toch voor een huiselijke sfeer kunt zorgen: creëer eilanden voor de afzonderlijke functies. Maar zonder metershoge scheidingswanden, om het loft-concept niet teniet te doen. In plaats daarvan zijn lage privacy-schermen, luchtige roomdividers van glas of staal, een eettafel voor 8-10 personen, een royale bank, planten en dergelijke meer geschikt zodat het unieke ruimtelijke effect behouden blijft. Zo kunnen er toch plekken ontstaan waar u zich kan terugtrekken om in alle rust te werken of te ontspannen.

De mogelijkheden zijn oneindig

De meeste lofts hebben plafondhoogtes die de huidige normen ver overtreffen. Deze spectaculaire plafondhoogtes moeten beslist in de planning worden meegenomen, juist ook als het gaat om de verlichting. Overdag komt er licht door de hoge ramen de kamer binnen, 's avonds moet een doordacht lichtconcept niet alleen voor licht in het donker zorgen, maar ook voor sfeer en accenten. Een klassieker in de loft zijn de grote hanglampen, bij voorkeur van metaal in industriële stijl, die alleen of in groepen de ruimte verlichten. Maar ook een stijlvol design-lichtobject boven de grote eettafel is hier op z'n plaats en geeft het interieur net dat beetje extra. Als extra lichtbron kunnen schijnwerpers de architectuur van de ruimte belichten of bijzondere meubelstukken en grote foto's of schilderijen aan de wanden in het juiste licht zetten. Wie over 5 meter hoge ruimtes of meer beschikt, kan ook een galerij maken, hetgeen de ruimtelijkheid op een interessante manier benadrukt.


Lichte kleuren onderstrepen de ruimtelijkheid

Allereerst: er zijn geen vaste regels die bepalen hoe het loft-woonconcept qua kleur moet worden vormgegeven. Bij moderne lofts wordt voor de vloer en wanden echter vaak gekozen voor een harmonieus, bij voorkeur rustig en licht kleurconcept. Dit benadrukt de dimensies van de ruimte en kleurrijke individuele voorwerpen komen zo beter tot hun recht. Maar harmonieus is niet per se uniform. Harmoniërende nuances van wit, lichtgrijs, beige en natuurlijke houttinten hebben zichzelf reeds bewezen. Als er wanden aanwezig zijn van zichtbare baksteen of beton, worden deze gedeeltelijk in het concept meegenomen om hier en daar ruimte te geven aan de ruwe industriële charme.

Kan een loft gezellig zijn? Natuurlijk!

Sombere fabriekssfeer, grijze muren, koude betonnen vloeren? Dat is verleden tijd! De afmetingen zijn hetzelfde gebleven, maar de kwaliteit van leven is toegenomen. Daarom is een moderne loft net zo comfortabel als men van een woonruimte in de 21e eeuw mag verwachten. Met een hang naar luxe. Want nergens anders komen eenvoudig-elegante XXL-sofa's in Italiaanse stijl, fraai glanzend hout en moderne kunst zo goed overeen met de architectuur van een ruimte. Naast het meubilair speelt ook woontextiel een onmisbare rol bij het creëren van het juiste woongevoel. Luchtige gordijnen, kussens, tapijten e.d. hebben de belangrijke taak om het geluid te absorberen en voor een aangename akoestiek in de open loftwoning te zorgen.


Alles wat u leuk vindt, is toegestaan

Loft is meer een levensstijl dan een woonstijl en biedt de grootst mogelijke vrije ruimte voor een persoonlijke invulling. Met andere woorden: een loft-appartement is in de eerste plaats een grote, lichte kamer - als een leeg schildersdoek dat wacht om gevuld te worden met persoonlijkheid en karakter. Dit betekent dat er geen algemene adviezen zijn over welke meubels u moet gebruiken om uw loft in te richten. Vooral ook omdat niet alle lofts hetzelfde zijn. Dat betekent dus ook dat u in principe niets verkeerd kunt doen, want uw persoonlijke esthetische gevoel is bepalend.

Het is bijvoorbeeld denkbaar dat de werkruimte is ingericht met functionele kantoormeubelen geïnspireerd op de industriële stijl, maar dat u 's avonds heerlijk kan ontspannen op een eenvoudig vormgegeven, royaal woonlandschap in witte of grijze tinten, terwijl op de salontafel van gerecycled hout een goede rode wijn en een schaakspel wachten en een grote booglamp het geheel sfeervol verlicht.

Maar ook een weelderige oorfauteuil in barokstijl is een spannende blikvanger voor een ongepleisterde bakstenen muur.

En niemand ter wereld kan u verbieden om later op de avond lekker in een bed te kruipen dat ook zomaar in een chic landhuis zou kunnen staan.

Het loftgevoel is ook mogelijk op kleinere schaal

Wonen in loft-stijl wordt steeds populairder, maar niet iedereen droomt van 350m² woonoppervlak. Daarom vragen velen: kan ik ook van een normaal appartement een loft-appartement maken? Antwoord: dat hangt van de locatie af. Lucht, licht en in het ideale geval een hoog plafond zijn belangrijk om de ruimtelijkheid die kenmerkend is voor een loft te ensceneren. Moderne, eenvoudige meubels in discrete kleuren, ondersteund door lichte wand- en plafondkleuren, waardoor de ruimte groter en lichter lijkt. Ook het spelen met zichtlijnen dient om de ruimte visueel te vergroten, evenals het gerichte gebruik van spiegels die, in tegenstelling tot meubels, gerust een extra groot formaat mogen hebben.


De moderne loft is dus in ieder geval een zichtbare uitdrukking van een persoonlijkheid die zijn vervulling ver weg van de mainstream vindt. Daarom is een loft-inrichting altijd persoonlijk, innovatief en ook altijd exclusief.