JUBILEUMKORTING 15% op alles* | Code: 10JUBILEUM | alleen vandaag nog!
* 15% KORTING op het hele assortiment met de code 10JUBILEUM, excl. verzending en transportkosten. Niet in combinatie met andere acties, niet van toepassing bij de aankoop van cadeaubonnen. Afgeprijsde artikelen uitgesloten. Slechts t/m 29-11-2022.

Vintage

EEN EERBETOON AAN LEGENDARISCHE STIJLICONEN

De vintage-stijl is actueler dan ooit, maar om de fascinatie ervoor te kunnen begrijpen, moeten we een blik werpen op de afgelopen eeuw: het begin van de moderniteit. De stijl kwam op in de jaren 20 en drong al snel door tot alle aspecten van het leven. Bestaande conventies werden ter discussie gesteld en overboord gegooid, nieuwe uitdrukkingsvormen in de kunst, muziek en op het gebied van mode en design zorgden voor een revolutie in het alledaagse leven en veranderden ook de manier waarop woningen werden ingericht. De meubels werden ontworpen met functionaliteit en minimalistische esthetiek als uitgangspunt en voorzien ruimtes ook tegenwoordig nog van karakter.

Meubilair met uitstraling

Vintage – deze woonstijl is net zo veelzijdig als het leven zelf. Gaat u graag zitten in een legendarische Bauhaus-sledestoel, gebaseerd op een ontwerp uit de jaren twintig van de vorige eeuw? Staan uw boeken in een sierlijk ladderrek uit de jaren 50 of in een stijlvolle kubus uit de jaren 70? Wordt u helemaal enthousiast van een licht gebogen niertafel en luistert u graag naar rock-’n-rollplaten? Of bent u een echte fan van kleurrijke popart-meubels en ontspant u zich liever op een zitzak uit de jaren 70? Vintage is altijd een spannende reis door de tijd en u bepaalt zelf bij welke periode u stopt en u thuis voelt. Stijlvol is deze woonstijl in ieder geval!

Wat houdt vintage in?

Wist u dat de Engelse term vintage oorspronkelijk betrekking had op een bijzonder goede wijn of een uitstekend wijnjaar? Figuurlijk gezien betekent het 'voortreffelijk, eerbiedwaardig' en werd op een gegeven moment gebruikt voor oldtimers en meubels, totdat de vintage-rage aan het begin van dit millennium zelfs de modewereld bereikte. De aanleiding was Julia Roberts, die bij de Oscaruitreiking verscheen in een jurk van Valentino uit zijn collectie van 1982. Dit was een ongekende sensatie die de belangstelling voor de designklassiekers van de vorige eeuw verder heeft aangewakkerd. Bij vintage gaat het dus om objecten van hoge waarde die representatief zijn voor hun tijdperk of decennium.


Origineel of retro?

Over deze vraag wordt door vintage-liefhebbers veel gediscussieerd. De ware puristen beschouwen alleen de echte originele voorwerpen, die daadwerkelijk decennia geleden zijn vervaardigd, als vintage. Wie er niet zulke strenge normen op na houdt, kan zijn hart echter ook verliezen aan voorwerpen die nog niet zo lang geleden met beroemde ontwerpen als voorbeeld zijn gemaakt en die retro worden genoemd. Wat telt is dat deze voorwerpen vasthouden aan het heldere uitgangspunt van de vormgeving en het bijzondere karakter van hun tijd weerspiegelen. De meubels mogen hierbij de 'sporen' van een lang leven laten zien, want alleen een mooi patina of kleine krasjes vertellen een persoonlijk verhaal en zorgen voor de gewenste authenticiteit. Vintage-voorwerpen zijn echter nooit echt sjofel, omdat ze op waarde werden geschat en van een kwaliteit zijn die tegenwoordig nog maar zelden wordt geëvenaard.

"Form follows function"

Vanuit deze opvatting gingen de meubel- en productontwerpers van de Bauhaus-beweging aan de slag. Door zich te beperken tot het essentiële en door de uitvinding van een tijdloze vormgeving, legden zij een belangrijke basis die steeds opnieuw een inspiratiebron vormde voor nieuwe generaties ontwerpers. Dit heeft ertoe geleid dat we binnen de wereld van vintage-meubels een bijna onvoorstelbaar aanbod tot onze beschikking hebben. Of het nu gaat om een stoel, tafel, bank of lamp, een rechtlijnige of organische vormgeving – de objecten hebben altijd een heldere constructie en een eenvoudige vorm. En daarmee hebben ze een tijdloze schoonheid die altijd een vleugje exclusiviteit uitstraalt.


Welke kleuren zijn kenmerkend voor de vintage-look?

Felle kleuren in de spotlights

De zorgeloze en onconventionele popart-beweging zorgde opnieuw voor verandering in de wooninterieurs, want ineens lag de nadruk op felle kleuren. Felle monochrome kleuren en gewaagde patronen, ook in meubelbekleding en behangpatronen. Tegelijkertijd ontwikkelde kunststof zich tot het toonbeeld van de moderniteit, onverslijtbaar en meestal ook vrolijk gekleurd. In het popart-tijdperk lieten veel ontwerpers het tot dan toe overheersende functionalistische uitgangspunt bewust los en plaatsten het decoratieve aspect van meubels en accessoires op de voorgrond.

Welke materialen horen bij de vintage-stijl?

Het design wordt geïnspireerd door nieuwe materialen

Vintage-meubilair weerspiegelt ook de technische ontwikkelingen en nieuwe materiaaleigenschappen van de 20e eeuw. De vroegere ontwerpers realiseerden de functionele zakelijkheid van hun ontwerpen nog steeds met vertrouwde materialen zoals massief hout, metaal, leer, e.d., maar combineerden ze op een nieuwe manier. Bijvoorbeeld hoogglanzend gepolijst staal met ruw leer of dunne, zwarte metalen stangen met massief teakhout. Halverwege de eeuw zorgde de succesvolle opmars van kunststof echter voor een fundamentele verandering in de wereld van de meubel- en productdesigns. Een voorbeeld hiervan is de legendarische Panton-chair, de eerste stoel van kunststof die volledig uit één stuk was gemaakt. Maar ook stoelen met sierlijk gevlochten draad of de comfortabele butterfly-chair geven kamers een individueel tintje – tot op de dag van vandaag.

De charme van de Swinging Sixties

De eerste man zette voet op de maan, Twiggy trok de minirok aan en de hele wereld danste de twist – de jaren 60 werden gekenmerkt door een dynamische, grenzeloze vernieuwingsdrang en een behoefte aan verandering die niet ophield bij de klassieke woninginrichting. Niervormige tafels en zogeheten 'tütenlampen' zorgden voor een frisse wind in de woonkamer, de dressoirs en kasten hadden een eenvoudig ontwerp en stonden op kegelvormige poten. De eerste individueel te combineren woonlandschappen duiken op, maar ook de zogenaamde cocktailfauteuils worden vaak gegroepeerd tot een elegante zithoek.

Met vintage haalt u een nostalgische look-and-feel in huis

De stijliconen van de afgelopen eeuw oefenen nog steeds een bijzondere aantrekkingskracht uit en een vintage-inrichting geeft ruimtes een nostalgische charme. U kunt bijzonder interessante effecten bereiken met slechts enkele opvallende voorwerpen en deze op een geraffineerde manier in uw interieur opnemen. Maar of uw hart nu uitgaat naar Bauhaus, Mid-Century of de jaren 70 - bedenk bij het inrichten altijd dat een karakteristiek vintage-meubel ruimte nodig heeft om voor een effect te zorgen.


In een vintage-woonkamer vormt de bank meestal het visuele hoogtepunt en tegelijkertijd ook de plek om 's avonds te ontspannen. Een robuuste leren bank met rechte lijnen en een doorleefd patina leent zich hiervoor net zo goed als een eenvoudig gestoffeerd model met slanke, schuine poten en veel ruimte eronder. Of misschien ontspant u zich al elke avond op een eenvoudig vormgegeven witte of grijze bank waar u geen afstand van wilt doen? Zet er dan een ontspannende fauteuil à la Eames naast - voor de ultieme vintage-flair. Daarnaast is een luchtige kast van metaal en hout ook een stijlvolle toevoeging. Of een set bijzettafels van metaal en glas die hun levenservaring vol trots laten zien.


U kunt het levensgevoel uit vervlogen tijden ook binnenhalen in de vintage-slaapkamer. Misschien hebt u geluk en bent u in het bezit van een ladekast of kist uit de erfenis van uw grootouders die u kunt ombouwen tot een modern bed. Daarnaast vertelt een fauteuil met de tijdloze charme uit de jaren 70 ook graag zijn persoonlijke verhaal of nodigt u uit om te gaan zitten. En daarnaast staat misschien wel een vloerlamp die is geïnspireerd op de klassieke 'tütenlampe'. Ook in de slaapkamer zijn spiegels een uitstekende keuze, het liefst met eenvoudige lijsten van hout of messing. En natuurlijk roepen zwart-wit vintage-foto's een vleugje nostalgie op in uw slaapkamer en nodigen ze uit om weg te dromen.


Maak een persoonlijk statement met behulp van vintage – de bijzondere sfeer in uw huis zal niet alleen door u worden gewaardeerd.