Shabby Chic

DE SCHOONHEID VAN IMPERFECTIE

Hoger, sneller, verder, groter, nieuwer… In een tijd waarin steeds weer nieuwe superlatieven de boventoon voeren, winnen waarden zoals onthaasting, duurzaamheid, terugblikken en geborgenheid opnieuw aan betekenis. Een tendens die veel mensen ook graag in hun eigen huis terug willen zien. Door een scherp gevoel voor individuele schoonheid en duurzame kwaliteit verandert uw huis in een ontspannen en geborgen plek. Hier mag u gerust wegdromen, hier kunt u naar uw geliefde en unieke voorwerpen kijken en herinneringen ophalen. Dit perfecte toevluchtsoord met karakter vormt een ontspannen tegenhanger voor de buitenwereld.


Omringd door meubels met karakter

Huiselijkheid is het devies en nostalgische gevoelens zijn daarbij van harte welkom. Shabby chic verwelkomt de aandacht voor artistieke details die weer aan het licht komen nadat ze jarenlang onder laklagen verborgen zijn geweest. In deze woonstijl mogen meubels en accessoires tot hun recht komen die, ondanks duidelijke sporen van gebruik, niets van hun uitstraling hebben verloren. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een geliefd familie-erfstuk, een inspirerende vondst van de rommelmarkt of een curiositeit die ons pad op een ander moment heeft gekruist. Deze unieke voorwerpen zorgen voor individuele accenten in de woonkamer en creëren een sfeer vol huiselijkheid, nostalgie en klassieke elegantie.


Welke kleuren zijn kenmerkend voor de shabby chic-stijl?

De magie van vervaagde kleuren

Alleen al de kleuren stralen pure romantiek uit! De toon wordt hierbij duidelijk gezet door poederige pastelkleuren. Rose, turquoise, hemelsblauw of zacht violet en geel komen terug in accessoires en meubels met een mat oppervlak. Op textiel komen de kleuren samen in fantastische dessins. De matte pasteltinten geven de indruk van ooit glanzende oppervlakken die door slijtage en het verstrijken der jaren zijn vervaagd. Tegelijkertijd benadrukken ze echter ook de elegantie van de gebruikte houtsoorten en roepen ze herinneringen op aan vervlogen tijden.

De combinatie met natuurlijke tinten, maar ook lichtgrijs, beige en antiek wit maken het zachte palet van poederige kleuren compleet. Ze vullen niet alleen het palet van pasteltinten perfect aan, maar bieden daarnaast ook de nodige rust en neutraliteit om de pastel-highlights – die ook in meerdere kleuren kunnen worden geschilderd – genoeg ruimte te geven om tot hun recht te komen. Hierdoor ontstaat de typische kleurenwereld van shabby chic, waarin geen plaats is voor felle, uitbundige kleuren. Volg gewoon uw intuïtie voor de juiste kleurdosering…

Welke materialen horen bij de shabby chic-look?

Elegante stoffen en speelse patronen

Wie een inrichting in shabby chic-stijl wil hebben, kan zich helemaal uitleven met fantastische materialen en patronen! Laat het fluweel weelderig vloeien, laat het delicate kant en glanzende zijde tot hun recht komen of laat het karakteristieke uiterlijk van versleten linnen en calico zich ontvouwen. Vooral sierlijk vallende stoffen zijn bijzonder geschikt om de romantische uitstraling van uw interieur op een authentieke manier te accentueren. Deze hoogwaardige stoffen hullen zich bijzonder graag in patronen met geschiedenis. Het was niet voor niets dat de mooiste variaties van het paisley-motief of de uitbundige toile de jouy-dessins destijds voor een sensatie zorgden. U kunt ook voor uitgesproken accenten zorgen met flora en fauna-motieven – het maakt daarbij niet uit of u daarvoor plaids, kussens of gordijnen gebruikt.


Dierbare en bijzondere voorwerpen met charme

Een kunstig gemaakte, enigszins verbleekte hoedendoos, een grote oude leren koffer met patina en een paar krassen op de garderobekast - laat oma's tijd weer tot leven komen en benadruk de individuele uitstraling van uw meubels. Maar ook een nostalgische schemerlamp met zijn kenmerkende vorm en enkele plekken waar de lak is afgebladderd, wekt de indruk dat hij zijn warme licht al generaties lang uitstraalt. Het zijn nu juist dit soort aantrekkelijke voorwerpen die de shabby-stijl op een uitstekende manier uitdragen! Het zijn ware vondsten die op een geraffineerde wijze bijdragen aan een woonstijl die juist door zijn onvolkomenheid voor een bijzondere fascinatie zorgt.

Maar shabby zou niet chic zijn zonder een klein vleugje stoffige glamour. Hiervoor worden glinsterende accessoires gebruikt die voor de nodige elegantie zorgen en de zachte pasteltinten op een ingenieuze manier verfijnen. Wie dus hier een zilveren vaas neerzet en daar een paillettenkussen of een rijkelijk versierde fotolijst en spiegel in het interieur opneemt, geeft de kamers daarmee de romantische en dromerige uitstraling die zo kenmerkend is voor deze woonstijl. En mocht u nog een oude en sierlijke kroonluchter tegenkomen, dan zou dat natuurlijk de kroon op het werk zijn!

Wilt u een shabby chic-interieur? Volg uw gevoel!

Wilt u de onmiskenbare charme van shabby chic voor in uw woonkamer? Dit is ook mogelijk met bestaande interieurs! Leg wat romantische kussens met een kanten afwerking op uw comfortabele bank en doe een bijpassende plaid over de rugleuning. Als u dan ook nog een speelse, pastelkleurige ladekast neerzet tegen de lege wand ertegenover en een vloerkleed in used-look onder de salontafel legt, ontstaat er in een mum van tijd een romantische feelgood-sfeer met shabby chic-charme.
Wie de typische shabby-sfeer in de keuken wil ervaren, zal succes boeken met een intensief gebruikte houten eettafel en bijvoorbeeld verfijnde theekopjes en schoteltjes met een gouden rand. Als blikvanger kunt u hier een nostalgische vitrinekast neerzetten, waarin u het kostbare servies op een stijlvolle manier kunt presenteren. Tot slot wordt het romantische gevoel van de ruimte afgemaakt door een glanzende vaas gevuld met roze pioenrozen of grote hortensiabloemen.

Volg voor de slaapkamer gewoon uw gevoel en laat een sprei met een speels patroon voor het gewenste effect zorgen. Als u wilt, kunt u een muur voorzien van behang met flora en fauna-motieven en er een dromerige muurtafel voor plaatsen met daarboven een spiegel met een rijkversierde lijst. Al snel nodigt uw shabby chic-slaapkamer u uit om erin weg te dromen!


Shabby chic buitenshuis

In de shabby chic-tuin of op het terras zijn er talloze mogelijkheden om de sfeer van vervlogen tijden met behulp van zelf verzamelde voorwerpen weer op te roepen. Of het nu gaat om het massieve plantenrek dat tegen de muur van het huis zijn nostalgische charme uitstraalt of om de terrasmeubels van teakhout met een zichtbaar patina - ze nodigen uit om te blijven hangen. Het assortiment strekt zich uit van een smeedijzeren hekwerk tot windlichten in de vorm van antieke lantaarns waardoor er bij het decoreren veel ruimte is voor uw creativiteit!

Omgeef uzelf met nostalgische voorwerpen en geniet van uw huis in shabby chic-stijl!